bewustwording, Coach, coaching

Ik vier mijn vrijheid!

Vandaag heb ik een lummeldag; ik vier mijn vrijheid. In mijn legging en shirt, houtkachel aan, de dag laten komen zoals hij komt. Krant ‘lezen’, uurtje macramé, yoga lesje via yoga tv, schrijven in mijn schriftje, nagels lakken, radio aan, potje thee…. Niets hoeft vandaag, heerlijk.


 


Ik realiseer me heel goed hoe waardevol dit is. 
Mijn gezin is volledig zelfstandig, ik hoef niemand te helpen vandaag.
Iedereen vermaakt zich met lummelen.  
Tijd om te mijmeren, om te dromen, te schrijven, om te voelen waar mijn lichaam en/of geest behoefte aan heeft.

Eerder deze week sprak ik mijn opticiën in zijn optiek. Al maanden bere-druk!  Een tekort aan opticiëns in de markt zorgt voor een hoge werkdruk op de vloer, er zijn er gewoon te weinig! We spraken niet over de prijzen die onder druk staan, maar de vele reclames van opticiens die ik voorbij zie en hoor komen, vertellen mij dat het een sterk concurrerende markt is. Hij gunde zichzelf amper de tijd om een slokje water te drinken; het glas stond al ruim 2 uur op hem te wachten. Ik werd heel prettig en goed geholpen en bij het verlaten van het pand stond de volgende klant weer voor hem klaar. Toevallig weet ik dat deze man 2 jonge kinderen heeft, dat hij moe is als hij ’s avonds thuis komt en dan eigenlijk nog niet klaar is met zijn werk.

Zijn zondag zal er vast anders uit zien dan die van mij.
Zou hij ook lummeltijd hebben?
Zou hij zichzelf mijmertijd gunnen? 
Hoe viert hij zijn vrijheid?

Nog niet eens zo heel lang geleden was er in mijn agenda absoluut geen tijd voor niks doen.  
Er was namelijk altijd wel iets wat belangrijker was. De was, de tuin, mijn werk, een spreekbeurt van een kind, een (schoon)moeder, een verjaardag etc.  
Altijd geven aan een ander.  
Altijd dingen doen die belangrijker zijn.  
Altijd met mijn aandacht en energie bij iets of iemand anders.  
‘Ja dat doe ik, maar eerst…..’
Ik genoot er ook oprecht van; ik wist niet beter dan dat het fantastisch was wanneer ik veel had gedaan! 
Het ís ook zo, er zijn altijd zaken buiten jezelf die roepen dat je dáár nodig bent. Velen van ons zijn ook zo opgevoed; eerst doen wat moet gebeuren en daarna is er tijd om iets voor jezelf tedoen, maar dat moet dan wél nuttig zijn en het liefst meetbaar.

Het heeft wat jaren geduurd, het heeft veel weerstand opgeroepen, maar inmiddels heb ik die oude en bekende waarheid ingeruild voor mijn eigen waarheid. Wat een vrijheid!

Het levert me veel op; rust in lijf en hoofd, contact met mijzelf, waardevolle en inhoudelijke gesprekken, persoonlijke ontwikkeling en ruimte om keuzes te maken. Die kant op te gaan die ik écht wil.
Kwaliteit voor kwantiteit.

Hoe ziet jouw lummeltijd er uit?

Wat is jouw vrijheid?
Waar ligt jouw verlangen?
Hoe voelt het daar?
Waar ben jij bang voor?
Wat heb jij nodig?
Weet je dat een coach is opgeleid om jou daar inzicht in te geven?
Warme groet, 
Miriam Breg-van Stokkom