bewustwording, coaching, Persoonlijke ontwikkeling, Training, waarnemen

De kracht van tegenwind

Terwijl de storm Ciara met windstoten van 130 km/uur over het Noorden van Nederland raast, maak ik met mijn man een uitdagende wandeling op het wadden eiland Texel. We lopen in de duinen tegen de wind in, van paal 28 naar de Slufter. Soms vangt een duin even de scherpste kantjes van de wind een ander moment staan we er vol in en kijken we uit over de woest Noordzee. Straks gaan we langs het strand terug met de wind in de rug! Wauw, wat een krachten!

Terwijl ik ploeg en werk tegen de wind in, overdenk ik welke tegenwind ik de afgelopen jaren in mijn leven heb gehad. Het heeft behoorlijk gewaaid en ook meerdere keren flink gestormd. Naarmate ik meer ervaring heb met dergelijke uitdagingen, lijk ik er steeds beter mee om te kunnen gaan.

Het heeft me flexibeler, veerkrachtiger, sterker, rustiger en bewuster gemaakt.


Misschien wil jij dat ook?
Afstand creëren om waar te nemen

Niet iedere tegenwind is een even grote uitdaging; 10 minuten verslapen is een andere dan het gevoel hebben continue achter de feiten aan te lopen. Maar de wijze hoe ze te trotseren is eigenlijk gelijk.

Mijn advies is altijd: Zolang je er midden in zit word je opgeslokt door de waan van de dag; creëer voor jezelf momenten om uit de storm te geraken, zodat je met een afstandje kunt waarnemen.

Vanuit die rustige positie stel je jezelf vragen zoals:
– Waar leidt dit toe?
– Welke rol heb ik?
– Hoe voelt dat voor mij?
– Wat vertelt mijn lichaam mij?
– Wat of wie heb ik nodig?
– Wat zou een volgende stap kunnen zijn? 
– Wat als ik nu niks doe?


Meerdere manieren…
Hoe je de stilte in de storm kunt vinden bij windkracht 8? Dat is helemaal afhankelijk van de situatie. Een paar dagen Texel is natuurlijk geweldig, maar niet altijd mogelijk en noodzakelijk.

Je kunt op vele manieren even afstand nemen:
– Een wandeling, in de stad of in de natuur.
– Een kop thee/koffie zónder iets lekkers.
– Een bodyscan voor het slapen gaan.
– Schrijven in een dagboek.

Dit zijn een aantal manieren om even bewust te worden van jezelf. In individuele coaching stemmen we dergelijke tips uiteraard op jou eigen situatie af. In mijn Mindfull Walk cursussen rijk ik diverse manieren aan die je kunnen inspireren. Je kunt je opgeven voor de 5-weekse cursus of een Mindful (business) Walk boeken. 

Een investering die je op termijn veel kan opleveren!

Mijn advies is om één van dergelijke bewustwordingsmomenten dagelijks in je dag in te passen, onderzoek welke bij je past. Het is een investering die je op termijn veel kan opleveren! Je bent overigens niet ‘af’ als het een dag niet gelukt is je mag oefenen om je een andere leefstijl eigen te maken!

En, eerlijk is eerlijk,… ervaren we niet iedere dag ergens wel een beetje tegenwind?

Miriam Breg-van Stokkom
Leefstijl- en Vitaliteitscoach
Mindful Walk instructeur